5 ting der giver dig nakkesmerter

august 12, 2019 4:55 pm

I disse dage vender de fleste tilbage til jobbet efter sommerferien. Mens ferien har fået skulderne til at falde ned og de fleste smerter og spændinger til at gå væk, oplever mange, at smerterne vender tilbage kort efter jobstart. Ofte er det små ting i vores arbejdsdag, der giver os de typiske nakkesmerter. Heldigvis kan vi ofte nemt slippe af med smerterne ved at ændre få ting.

Sommerferien er ved at være forbi. Det betyder at mange af os skal tilbage til jobbet, og det kan betyde, at spændinger og nakkesmerter begynder at melde sig.

I følge fysioterapeut Cecilie Whipps fra FysioDanmark Roskilde er de primære årsager til de mest typiske nakkesmerter, at de fleste af os har stillesiddende og statiske arbejdsfunktioner foran en computer, i bilen eller foran en produktionsmaskine. Dertil kommer, at en stor del af os ikke træner eller er aktive nok for at kunne modsvare de negative belastninger, vi udsættes for gennem arbejdsdagen.

Hos fysioterapeuterne på Københavnsvej 170 kan de godt mærke, at folk vender tilbage til jobbet – det betyder nemlig travlhed i klinikken, hvor flere søger hjælp for at komme smerterne til livs. Men du kan faktisk selv gøre en stor forskel, fortæller Cecilie

Nakken er en ballademager 

Nakken er “prikken over i’et” i et kompleks sammenspil mellem ryggen og resten af kroppen. Belastninger i fx lænden, kæbeleddet og skulderen kan også sætte sig i nakken. Der kan med andre ord være mange forskellige årsager til, at man har ondt. Derfor er det vigtigt først at få styr på,  hvor problemet er opstået.

Cecilie har her samlet de fem mest typiske årsager til, at vi har ondt og råd til, hvad vi aktivt kan gøre for undgå smerterne.

 Nummer 1 – ved du hvorfor du har ondt?

Nummer 1 på listen er forståelse for den grundlæggende årsag til, at du får smerter. Hvis du ikke forstår hvorfor, er det svært for dig selv at gøre noget aktivt ved det. En fysioterapeut har kompetencerne til at identificere problematikken og hjælpe dig til en forståelse af årsagen og sammenhængen. Dernæst er du klar til at gøre noget ved det.

Nummer 2 – ret dig op – kig op!

Din mor har sagt det, og nu siger du det til dine egen børn – ret dig op! Mange som er plaget at smerter, har ofte en holdning, der belaster nakkens muskler og led. Dertil får vi flere nakkesmerter i takt med, at vi bruger mange timer på at kigge ned i vores telefonen eller foran skærmen.

For at forstå belastningen, kan man forestille sig hovedet som en vægtstand- jo mere vi bøjer nakken, desto mere forskydes vægten og belaster muskler, sener og nakkens rygsøjle. Et gennemsnits hoved vejer omkring fem kg. Bøjer vi 60 grader for at kigge ned i telefonen, bliver hovedet ca. 5 gange så tungt. Sidder vi længere tid i samme stilling med denne belastning, får vi uundgåeligt nakkesmerter. Så kig op!

 Nummer 3 – inaktivitet og stillesiddende arbejde

Bevæg dig! Manglende bevægelse og stillesiddende arbejde gør, at vores muskler svækkes, og vi holdningsmæssigt falder sammen. Det slider på kroppen, og vi har intet at stå i mod med – og så opstår smerterne. Inaktivitet er en af vore dages største udfordringer – og det er også en udløsende faktor, når det kommer til nakkesmerter. Vi bør bevæge os dagligt.

 Nummer 4 – ingen træning

Træning er afgørende for at vedligeholde kroppen. Vil du gerne give din krop det optimale fundament for et liv uden smerter og livsstilssygdomme, anbefaler sundhedsstyrelsen 150 minutters fysisk aktivitet om ugen. Dertil bør du træne dine “svagheder/ubalancer” op til 2-3 gange pr. uge 30-60 minutter samt prioritere små daglige øvelser, der styrker og løsner op i nakken.

 Nummer 5 – mangel på vedholdenhed

Vedholdenhed i dit fokus på ovenstående punkter er det, der skaber fremgang og stabilitet over tid. Det kræver omkring 12 ugers træning at opnå signifikant effekt, men for mange kan det være svært at holde motivationen oppe – og så kommer smerterne ofte igen.

Men der er god grund til at være vedholdende. Nakkesmerter kan lindres meget effektivt med den rette træning af de udsatte områder. Omvendt er smertelindrende medicin kun symptombehandling, som kan forårsage medicinoverforbrugshovedpine, hvis man ikke er opmærksom på det.

Hvad kan man gøre for at lindre smerterne  

Har vi fuld bevægelighed i nakken, er det et sundhedstegn. Har man allerede smerter i nakken, skal man ikke være bange for at bevæge sig. Faktisk har bevægelse oftest en god effekt på spændinger og smerter. Hvorimod ingen bevægelse kan være med til at forværre problemet yderligere.

Her får du 4 tips, der kan løsne og lindre smerter i nakken, og som du nemt kan integrere på arbejdspladsen:

  • Få indrettet dit arbejdsmiljø, så du sidder optimalt, kigger lige frem og ikke falder sammen.
  • Korrigér din arbejdsholdning med en pølle i ryggen – så du sidder ret op.
  • Bevægelighed/ mobilisering af nakken: Dobbelthager: lav dobbelthager for at strække nakken – Nakke sidebøjning Nikke bevægelse: kør skiftevis hovedet ned og bagover
  • Hold dig i bevægelse gennem dagen.

Cecilie er Fysioterapeut i fysioterapikæden FysioDanmark og specialiseret i nakke/skulder smerter

Hos FysioDanmark Roskilde kan du få vejledning omkring håndtering af smerter, behandling og træning – også på arbejdspladsen. Har man vedvarende eller tiltagende nakkesmerter, bør man kontakte sin lokale læge og fysioterapeut. For mere information se www.fysiocenterroskilde.dk