Anatomi lektion 2 – Muskler og det nye vikingeskibsmuseum

marts 11, 2016 8:00 am

Lektion nr. 2.
Læs nu grundigt med og tag gerne noter, for der kommer også en eksamen senere på året. Husk at du altid kan læse op på pensum på Fysiocenter´s hjemmeside.

2 slags muskler
Forestil dig, at du står ved det nye vikingeskibsmuseum, som udover at formidle fantastisk historie også er verdens første og mest spektakulære sundheds arkitektur, og kigger ud over fjorden. Der ligger et skib for anker uden sejl og svajer i vinden, mens hele Roskilde gør sig lækker.

De små smarte muskler
Nogle af vores muskler har lidt samme funktion som de wirer, der stabilisere masten på et skib. Vi har altså en lang række små muskler i kroppen som sikrer, at vores knogler og led, ligesom kan stå ovenpå hinanden og være stabile op i mod tyngdekraften. De er særligt intelligente, da de f.eks. hjælper dine ryghvirler, når du lidt ivrigt rækker ind over bordet efter sovsen. I denne situation holder de igen, for at du ikke falder forover og slår hovedet i fajancen. På låret omkring dit knæ, sidder der også et par smarte små muskler som styrer dit knæ når du f.eks. går på trapper eller løbetræner. Deres funktion er lidt ligesom tøjleren på en hest, de styrer og koordinere dit knæ´s retning og hjælper dig til ikke at få skader på f.eks. ski turen eller den ene gang om året hvor du giver den fuld gas til en gang rundbold. Du holder dem i gang og smarte, ved at træne balance og f.eks. hinke eller lege jorden er giftig.

De store flotte muskler
Dem kender du godt, det er jo bare at smide tøjet og stille dig foran spejlet, så er der anatomiundervisning. Det er vigtigt, de er store og stærke, og de skal trænes for at vedblive med at være det. De beskytter vores led/knogler, når vi har tunge løft, og så er de særdeles vigtige, når vi bliver ældre. Kig ned på dine lårbasser, dine egne vel og mærke…mål evt. omkredsen og hold øje med, at du ikke taber muskelmasse. Det er nemlig videnskabelig bevist, at muskelmassen i lårbasserne hænger sammen med, hvornår du ikke længere kan gå på trapper, falder og brækker hoften, kommer på hospitalet og får dejlig citron fromage, men også en urinvejsinfektion og … en salme.

Så rejs dig op og gå ned til vikingeskibmuseumet og tag så trapperne op over taget på museet, træk et storsejl op i den højeste mast og se om du kan løfte det tungeste glas mjød, og indtil vi får et nyt flot museum, så gå dig en frisk tur ved havnen og tag trapperne op til Sct. Jørgensbjerg Kirke og ned et par gange.

Gå lidt balance på kantstenen og tegn dig en hinkerude på lidt asfalt. Og tag endelig nogle børn med, for de gør det helt naturligt alligevel, og det smitter. God tur