Fysioterapeuten: Kom godt i gang med havearbejdet

marts 22, 2019 12:14 pm

Forårsvejret er så småt begyndt at lokke danskerne ud af vinterhiet. Det betyder, at flere allerede er begyndt på havearbejdet og det er positivt, for det er godt at få gang i kroppen igen. Men før du kaster dig over hækkeklipperiet og lugning, er det en god ide at afveje strabadserne i haven– ellers risikerer du en tur til fysioterapeuten eller på skadestuen. Her får du Fysioterapeut Niels Honoré´s råd til at komme godt i gang uden uheld.

Havesæsonen er for alvor på trapperne. Det samme er de mange uheld, danskerne oplever i haven. Efter en lang vinter på sofaen, kan det nemlig være en udfordring for kroppen at kaste sig over havearbejdet. Og det er ærgerligt, for aktiviteterne i haven er en god mulighed for at få en sund start på foråret.

»Hvis man har ligget på sofaen det meste af vinteren, er 4-6 timers hårdt fysisk arbejde med at flytte krukker, havemøbler, luge bede og klippe hæk, en stor belastning for kroppen. Hvis man er uheldig, kan det ende med skader og gener i muskler, sener og led og desværre også øge risikoen for alvorlige ulykker«, fortæller fysioterapeut Niels Honoré fra FysioDanmark Roskilde, hvor de hvert år oplever mange, der kommer ind med smerter i ryg, skulder, nakke og håndled, fordi de er gået for hårdt til den i haven.

Start langsomt ud og undgå uheld

Ulykker af mere alvorlig karakter, er oftest forbundet med hækklipperen, arbejde på stige eller med plæneklipperen. Her skal man særligt være forsigtig, fortæller Niels.

»Ofte er vi ikke er i god nok form til at stå 2 -3 timer på en stige med en tung hækkeklipper. Og når musklerne begynder at svigte, sker uheldene. At kunne arbejde en hel dag i haven, er det samme som at kaste sig over et mindre forhindringsløb, uden at have forberedt kroppen på det«.

Derfor er det en god ide at holde pauser, lytte til kroppen undervejs og ikke sætte sig for at lave alt på den samme dag.

Det går hårdest ud over mændene – om søndagen

Det er mændene, der er mest uheldig i haven, og det er søndag, de fleste uheld sker. Det undrer ikke Niels Honoré. »Jeg bliver altid imponeret over vores gåpåmod og optimisme, når det kommer til forårshaven. Det hele kan fikses på en enkelt søndag, og jeg kan da sagtens flytte den 40 liters havekrukke alene. Det er rigtig godt, at vi kommer ud og får gang i kroppen, men vi skal passe på, at vi ikke præsterer over evne. Det er ofte årsagen til at det gir et smæld i ryggen, eller vi træder forkert på stigen«.

Han opfordrer til, at man i stedet tager en ting ad gangen og ikke overdriver. Er man opmærksom på dét, så er havearbejdet en oplagt mulighed for at komme ud og få gang i den vintertrætte krop.

Gode råd til havearbejdet

Her får du Fysioterapeutens tips til hvordan du kan overkomme mere i haven og undgå uheld:

 1. Sørg for at starte langsomt og trap langsomt op – lyt til kroppens signaler.
 2. Få overblik over opgaverne i haven, del dem op over ugen – i stedet for at klare det hele om søndagen.
 3. Opvarm ryggen og de store led inden du går i gang.
 4. Vær særligt varsom ved tunge løft med rotation, samt arbejde med armene over skulderhøjde.
 5. Løft aldrig over 15 kilo og sørg for at have rigtig løfteteknik, hvor du bruger dine ben til at løfte med og holder ryggen rank under løftet.
 6. Vil du virkelig gå til den med havearbejdet, så vær i god form – det mindsker chancen for skader betydeligt.
 7. Vil du have mere ud af det, kan du få pulsen op med en lille løbetur, eller en omgang træning i haven når du er færdig med havearbejdet. Gerne to gange om ugen a ca. 20 minutter med fuld kraft på ventilerne. Så har du været hele kroppen igennem og begynder at komme i form.

Fakta om ulykker i haven:
De ca. 8.000 haveulykker om året forekommer:

 • Søndag er den ugedag, hvor flest kommer til skade i haven
 • Dobbelt så hyppigt hos mænd som hos kvinder.
 • Mest i 50-55 års alderen.
 • Hovedsageligt i april og juli.
 • Ofte i forbindelse med arbejde på en stige, løft, håndtering af gren- og hækkeklippere.
 • Hver 10. tilskadekomne har behov for indlæggelse.

 

*Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital

 

 

For mere information og gode råd, kontakt venligst:

Niels Honoré – nh@fysiocenterroskidle.dk